PDA

View Full Version : ES Lange Reaktionszeiten



Ramon Balimann (1296313)
11.04.2020, 23:15
Salü zäme

Habe beim heutigen Event folgendes Problem: ES hatte sehr lange Reaktionszeiten auf eigentlichen allen Ebenen. Zum einen beim zoomen oder Bild bewegen (vSMR File aber auch normale TWR Ansicht) zum anderen auch in der Dep List beim auswählen der GND Tags sowie im ganzen ES. Scheinbar hatten auch andere das gleiche Problem.

Ich habe das Problem im VATEUD Discord gepostet, darauf meldete sich Oscar mit dem gleichen Problem. Bei ihm konnte es behoben werden, indem er seine General Settings durch die der Spanier austauschte. Er schickte mir seine General.txt Datei (Im Anhang) und diese löste bei mir auch sämtliche Probleme. Ich kenne mich da jedoch zu wenig um aus um genau zu sehen, was sie für andere Einstellungen haben und wo das Problem liegen könnte.

Ich benutze seit dieser Woche einen neuen PC, deshalb alles frisch aufgesetzt. Aktueller AIRAC 2004, ES r23, AFV 1.8.1.

Hattet ihr auch solche Probleme?

Gruss
Ramon

4986

Jonas Kuster (1158939)
12.04.2020, 00:21
Ja, ich habe mit den zuletzt grösseren Verkehrszahlen auch Delays bei der grafischen Darstellung festgestellt. ES ist wohl noch mit einer älteren Grafik-Engine ausgerüstet und nicht für solch viele Targets, wie wir sie momentan haben, gemacht. Ich werde unserer Settings mit jenen von Oskars Package vergleichen und allfällige Erkenntnisse ins nächste Update einbringen.

Michael Kühne (1174044)
12.04.2020, 06:30
Ich habe das Problem nur, wenn ich die aktive Piste irgendwo ändere, wenn ich online bin. Dann warte ich 5-10 Sekungen, teilweise wird ganz ES weiss, bis es wieder weitergeht. Hat wohl mit dem Trafficvolumen zu tun, wenn ich es offline ändere, habe ich keinen Lag.

Leon Schulz (1454071)
12.04.2020, 09:53
Ich habe das Problem schon seit längerer Zeit (nicht erst seit diesem Airac), werde mal die Spanischen Settings ausprobieren. Ich hoffe, das hilft.

Luca Santoro (1306550)
12.04.2020, 10:23
Same Problem here.
I experienced it for the first time at the VA meeting. Then on a Tuesday evening, and yesterday.
The lags are so hard, that it decreases my "efficiency" by 3-4x. (I have only 1 FPS).

It indeed seems to be linked to the amount of trafiic: Some wierd setting must start lagging with that many airplanes. If we can find which one, I think we could remove the lag (and continue control normally even with high amount of traffic).

I will do some tests the next time I have lag and desactivate the settings 1 by 1 to see if I can find the guilty one.

Florian Hofer (1300921)
12.04.2020, 10:48
Ich hatte gestern DEL als Station und konnte zwischendurch diese Phänomene immer mal wieder feststellen beim selektieren der SID.
Bis Ramon es im Teamspeak erwähnte, hatte ich dies für mich auf die doppelte Verwendung von ES via proxy geschlossen.

Das mit der Piste habe ich auf TWR nur wenn ich das ATIS aktiv habe.
Ich nutze aber das SMR file nicht, da ich mich einfach an die anderen gewöhnt habe.

Hermann Lehmann (842743)
13.04.2020, 09:02
Habe auch sehr lange Reaktionszeiten auch beim zoomen oder Bild bewegen!

Luca Santoro (1306550)
13.04.2020, 11:06
Lionel and me did some tests yesterday in Geneva with a sweatbox file (we connected to the vatsim sweatbox server).

I was the ATC, and he was the pilot master.

We put every aircrafts in holdings until we reached 25-30 aircrafts. The lag apparead quite suddently (not lag for a long time and then suddently all the symptons appeared (but less strong as when I was controlling in LSZH recently). Switching to the spanish general file did not help.

We tried to make several tests, the only thing that helped me was to disconnect and reconnect immediatly. The lag level significantly decreased even when euroscope automatically assumed aircrafts again for me. From that point onwards, it was possible again for me to navigate and change items in tags with "pleasure".

The lags did not appear again, but we did not stay much longer online.

When we finally disconnected the sweatbox, Lionel also reported a gain in fluidity.

So until we find the source of this bug, my solution will be to quickly deco/reco to refresh the lags.

Let's continue the investigations!

Florian Hofer (1300921)
13.04.2020, 17:42
We tried to make several tests, the only thing that helped me was to disconnect and reconnect immediatly. The lag level significantly decreased even when euroscope automatically assumed aircrafts again for me. From that point onwards, it was possible again for me to navigate and change items in tags with "pleasure".

The lags did not appear again, but we did not stay much longer online.

When we finally disconnected the sweatbox, Lionel


To me this sounds like the active logged in session overflows in it's cache. (if it has something like that.)

Is it the sessions log-file which could create problems in this case with insufficient RAM/Cache Ressources?

Which ES version are you using? The beta or the stable version?

Michael Kühne (1174044)
13.04.2020, 17:53
The session log is not deleted when logging of, as far as I know. You would have to close ES completely in order to free up that file.

Luca Santoro (1306550)
13.04.2020, 18:12
Which ES version are you using? The beta or the stable version?

Euroscope v3.2a(r23)

Michael Kühne (1174044)
13.04.2020, 18:37
Ich hatte gestern DEL als Station
This doesn't look like it is the traffic volume, if already DEL has these issues due to the small visibility range. On radar it would be something else.

Jonas Kuster (1158939)
13.04.2020, 21:48
I guess we should transfer this discussion to the official VATSIM forum go get more feedback from other controllers. Se we can at least identify if this is a general issue or just related to our vACC (sector file).

Luca Santoro (1306550)
13.04.2020, 21:55
Some more inputs from my side.

1. Mentoring on LSGG_A_GND tonight with Marius, and got HUGE lags (3 visibility centers of 10nm only). The lag builds slowly over time.

2. Switched to the spanish general.txt and *pouf* zero lags.

3. Go back to Swiss general.txt, HUGE lags.

4. I tried to change every settings on the first page of general settings dialog to mimic the spanish file, not improvements. So it must come from a parameter in the general.txt, but which is not "displayed" on the first page of the general settings dialog window.

5. Disconected and reconnected (keep euroscope open), much much less lags (but very slightly more than with spanish general.txt, but really really small, almost in perceptible).

So afterwards Lionel analysed the two general.txt files and tried to change an url, but I could not try as the session was already over.
Next time that I have lags, I will try Lionel's file to see if it helps, and report my results here.

Luca

Jonas Kuster (1158939)
14.04.2020, 10:42
Lionel and Luca, could you provide me your actual used files for analysis?
operations (ät] vacc {*| ch

Leon Schulz (1454071)
14.04.2020, 11:12
So, I tested the spanish settings now, and don't have any lags anymore. A small issue with this however is that the arrival list is empty now, but other than that, no issues anymore

Luca Santoro (1306550)
14.04.2020, 22:47
Dear All,

Lionel and me have made many many tests tonight, and we have found the solution to the constant lag observed when a lot of traffic is connected on Vatsim !

Thanks to Lionel who really helped me identify parameter by parameter (and generating many general.txt files) until we pinpointed the problem. Here is the solution.

For Controllers using Euroscope:

The problem comes from the "FP List"
1. Make sure to display it via "Quick SET" -> "Show Flight Plan List"
2. In the upper heading, toogle off the "N" (see screenshot)
3. The lags should disappear
4988


For the People that manage the sector file:

In the file "general.txt", the parameter m_ShowUnconcernedInFpList should be set to 0
So it should look like this: m_ShowUnconcernedInFpList:0
The lags should disappear.